|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
AsiSoyYo
♥+☮=ツ
Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 4165
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 8:21, 19 Maj 2009 Temat postu: Żur na kiełbasie i boczku |
|
|
Składniki:
• 2 szkl. zakiszonego żuru
• 300 g białej kiełbasy
• 100 g wędzonego boczku
• 1 cebula
• 2 suszone grzyby
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka Vegety
• listek laurowy
• 2-3 ziarenka ziela angielskiego
• 2 łyżeczka majeranku
• sól
• pieprz
• 4 jajka ugotowane na twardo
• ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie wodę zagotować razem z cebulą, listkiem laurowym, zielem angielskim oraz czosnkiem, wówczas dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły oraz białą kiełbasę, trzymać na małym ogniu ok. 40 min.
Następnie przecedzić przez sito, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz Vegetę, doprowadzić do zagotowania i wlać żur.
Wrzucić jeszcze pokrojone grzyby, kiełbasę oraz majeranek.
Całość wymieszać i ponownie zagotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
Przed podaniem dodać jeszcze jajka ugotowane na twardo.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
beata0512
One step closer
Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 15148
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 56 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polonia -Tarnowskie Góry Płeć:
|
Wysłany: Pią 18:09, 22 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Żurek uwielbiam..szczególnie robiony przez moja mamę...taki kwaskowaty..pychota
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|