Forum www.rbdizbuntowani.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Żur na kiełbasie i boczku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rbdizbuntowani.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AsiSoyYo
♥+☮=ツ
♥+☮=ツ



Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 4165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:21, 19 Maj 2009    Temat postu: Żur na kiełbasie i boczku

Składniki:
• 2 szkl. zakiszonego żuru
• 300 g białej kiełbasy
• 100 g wędzonego boczku
• 1 cebula
• 2 suszone grzyby
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka Vegety
• listek laurowy
• 2-3 ziarenka ziela angielskiego
• 2 łyżeczka majeranku
• sól
• pieprz
• 4 jajka ugotowane na twardo
• ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie wodę zagotować razem z cebulą, listkiem laurowym, zielem angielskim oraz czosnkiem, wówczas dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły oraz białą kiełbasę, trzymać na małym ogniu ok. 40 min.
Następnie przecedzić przez sito, dodać boczek pokrojony w kostkę oraz Vegetę, doprowadzić do zagotowania i wlać żur.
Wrzucić jeszcze pokrojone grzyby, kiełbasę oraz majeranek.
Całość wymieszać i ponownie zagotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
Przed podaniem dodać jeszcze jajka ugotowane na twardo.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beata0512
One step closer 
<i>One step closer  <i>



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 15148
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polonia -Tarnowskie Góry
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:09, 22 Maj 2009    Temat postu:

Żurek uwielbiam..szczególnie robiony przez moja mamę...taki kwaskowaty..pychota

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rbdizbuntowani.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Zupy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin