Forum www.rbdizbuntowani.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kuchnia śląska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rbdizbuntowani.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
beata0512
One step closer 
<i>One step closer  <i>



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 15148
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polonia -Tarnowskie Góry
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:23, 22 Maj 2009    Temat postu: Kuchnia śląska

Kuchnia śląska - dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Górnego Śląska i Ślązaków.

Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Słowian, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnym językiem, strojem ludowym oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze).

Często spotykanym zjawiskiem jest przypisywanie Ślązakom jako dania regionalnego rolady wraz z kluskami śląskimi i modrą kapustą (często jako pierwsze danie jest nudelzupa).


Potrawy

Dania mięsne
Rolada
Karminadle
Krupniok
Żymlok śląski

Zupy
Żur śląski
Żur żeniaty
Wodzionka, brotzupa
Siemieniotka
Bryja
Moczka

Inne
Miodek majowy
Armeriter
Ciapkapusta
Dziubany placek
Hekele
Hauskyjza
Kluski czarne
Kluski śląskie
Krepel
Makówki
Modra kapusta
Szałot śląski
Zista
Oblaty

Przykładowe dania

Rolady


Kluski śląslie



Wodzionka




Wiekszości potraw znam..bo mieszkam na śląsku..ale musze przyznać że niektórych nie znam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AsiSoyYo
♥+☮=ツ
♥+☮=ツ



Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 4165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:38, 22 Maj 2009    Temat postu:

Kluski śląskie to znam Very Happy jadlam Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
beata0512
One step closer 
<i>One step closer  <i>



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 15148
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polonia -Tarnowskie Góry
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:54, 22 Maj 2009    Temat postu:

A reszte? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AsiSoyYo
♥+☮=ツ
♥+☮=ツ



Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 4165
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:11, 31 Maj 2009    Temat postu:

Nie xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hatsu
Użytkownik
Użytkownik



Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: znikąd pochodzę i do nikąd idę
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:01, 09 Sty 2010    Temat postu:

Może dodam parę słów wyjaśnienia dla goroli, na temat każdej z tych potraw. Jestem pewna, że znacie niektóre z nich, tylko pod inną nazwą.

Dania mięsne:

Karminadle - potrawa kuchni górnośląskiej. Są to kotlety mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego ale również dawniej z króliczego, ponieważ na Górnym Śląsku był powszechny chów królików. Istnieje też wersja przygotowywana z mięsa wieprzowego i śledzia i właśnie ta wersja to tradycyjny karminadel górnośląski.

Krupniok - to po prostu kaszanka. Wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to: cebula, pieprz, majeranek.

Żymlok - bułczanka. Patrz wyżej, tylko zamiast kaszy jest miękisz bułki.

Zupy:

Żur śląski - zwykły żurek ze skwarkami

Żur żeniaty - żur z ziemniakami (pokrojonymi w kostkę lub rozgniecionymi). Swoją drogą ciekawe, dlaczego nazwali go "żonatym"...

Wodzionka, brotzupa - jak sama nazwa wskazuje, zupa z chleba (niem. "das Brot" - chleb). Właściwie to "z chlebem". Najlepszy jest suchy, dlatego dawniej podawało się wodzionkę zawsze pod koniec miesiąca, kiedy zostawał suchy chleb, a świętokradztwem byłoby go wyrzucić. Istnieje nawet piosenka o wodzionce.

Siemieniotka, siemiotka - zupa z siemienia lnianego, podawana w Wigilię Bożego Narodzenia. Nawet na Śląsku rzadko spotykana, pewnie dlatego, że niewiele osób umie ją dobrze przyrządzić.

Inne:

Bryja - śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie z ugotowanych suszonych śliwek, jabłek, gruszek, z dodatkiem śmietany, mąki pszennej, cynamonu, cukru i soli. Podawana na ciepło lub na zimno z ziemniakami, pieczywem, kluskami, lub knedlami.

Moczka - śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie.
Przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, orzechów laskowych i dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Zamiast piwa używano dawniej wywaru jarzynowego lub rosołu na łbach karpi,

Miodek majowy - surogat miodu pszczelego otrzymywany z kwiatów mniszka lekarskiego.
Znany w kuchni śląskiej, jako produkt zastępujący naturalny miód i środek leczniczy. Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby.

Armeriter - plaster bułki maczana w mleku i pieczona na maśle

Ciapkapusta, ciaperkapusta - kiszona kapusta zmieszana z tłuczonymi ziemniakami.

Hekele - śląska potrawa sporządzana na zimno z wymoczonego i pokrojonego śledzia oraz ugotowanego jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem pieprzu i musztardy. Najczęściej podawana z pieczywem.

Hauskyjza - Ser domowy, ser zgliwiały, ser smażony (śl. Hauskyjza, niem. Hauskäse, Kochkäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej ser wytwarzany z dojrzałego (zgliwiałego) twarogu z mleka krowiego.

Kluski czarne (zwane także kluskami polskimi, tartymi, szarymi lub żelaznymi) to jedna z podstawowych potraw na Górnym Śląsku. Znane są również w innych regionach Polski – stąd taka różnorodność nazw regionalnych.
Przyrządza się je łącząc mąkę, przegotowane ziemniaki, a także ziemniaki starte na masę.

Kołocz śląski – nazwa zwyczajowa placka popularnego na Górnym Śląsku. Równolegle funkcjonuje również określenie kołacz śląski[potrzebne źródło].

Kołocz śląski jest regionalnym spadkobiercą tradycji wypieku staropolskiego kołacza i jest nie tylko wyrobem spożywczym lecz również pieczywem obrzędowym (dawniej podawano go na weselach, dziś jest zwyczajem, że młoda para po weselu roznosi kołocz sąsiadom, przyjaciołom i rodzinie). Występuje w czterech najpopularniejszych odmianach: kołocz z posypką (bez nadzienia), kołocz z nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Tradycja śląska nakazuje równoprawne traktowanie wszystkich odmian jako kołocza śląskiego. Specyfiką pieczywa jest jego kształt. W odróżnieniu od staropolskiego okrągłego kołacza, w XIX wieku wykształciła się na Śląsku tradycja wypieku kołocza o kształcie prostokątnym. Zmiana ta była spowodowana względami praktycznymi – od kiedy stare piece zastąpiono kuchenkami, ze względu na oszczędność miejsca bardziej sprawdzały się blachy prostokątne. Inną charakterystyczną cechą jest specyficzna posypka odróżniająca go od zbliżonych wypieków z innych części Polski, ale jednocześnie zwiększająca pracochłonność. Kołocz śląski posiada specyficzny maślany zapach, strukturę oraz nieco mniejszą wysokość w porównaniu z innymi wypiekami w pozostałych regionach kraju.

Kreple, krepliki (śląskie pączki) – pulchne ciastka drożdżowe wykonane z mąki pszennej z dodatkiem cukru, mleka, jaj i masła. Najczęściej w kształcie spłaszczonej kuli na przekroju owalnej. Dawniej na Śląsku przyrządzano też kreple nabierając z naczynia wyrośnięte ciasto łyżką umoczoną w oleju i kładąc je na rozgrzany tłuszcz. Smażono je na kolor brązowy do ciemnobrązowego, z nadzieniem lub bez, najczęściej na smalcu. Po upieczeniu posypywano cukrem pudrem. Z czasem udoskonalone mogą być również lukrowane i nadziewane np.: masą budyniową, dżemem czy powidłami. Potrawa tradycyjnie była przygotowywana w zapusty, tłusty czwartek i przy darciu pierza.

Makówki - potrawa wigilijna popularna na Śląsku, w Wielkopolsce znana jako makiełki.
Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło, miód lub cukier, bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, czasem też wiórki kokosowe, rum, pomarańcze lub mandarynki.
W biedniejszych rodzinach makówki przygotowywano na wodzie a zamiast bakalii dodawano suszone owoce.
Spotyka się także makówki przyrządzane na bułkach (typu weka) lub na sucharach.

Modra kapusta - czerwona kapusta, ugotowana

Szałot śląski - potrawa sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy.

Oblaty (od łac. oblatum, niem. Oblate) - rodzaj okrągłych wafli o średnicy do 20 cm, przekładanych słodką lub pikantną masą, według tradycyjnej receptury o smaku miodowym, współcześnie w różnych smakach.

zista - śląska babka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarne
I  milka
I  milka



Dołączył: 21 Lis 2008
Posty: 7130
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polonia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:11, 22 Maj 2010    Temat postu:

kluski śląskie pychota Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamilka01
why not?
why not?



Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 18504
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:42, 22 Maj 2010    Temat postu:

Wodzionka.. To jest chleb i.. i co?? xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.rbdizbuntowani.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Inne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin