|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czarne
I milka
Dołączył: 21 Lis 2008
Posty: 7130
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polonia Płeć:
|
Wysłany: Sob 17:12, 29 Maj 2010 Temat postu: Ciasto "3 bit" |
|
|
Składniki:
- 7 paczek herbatników ( ja użyłam tych większych petit beurre)
- puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa )
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)
- 2/3 kostki dobrego masła
- 200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)
- tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).
Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Ułożenie:
- spód formy obłożyć herbatnikami
- karmel
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Posypać startą czekoladą lub polać polewą
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|